ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ

Σκηνοθέτις Θεάτρου και Όπερας & Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ

Σκηνοθέτις Θεάτρου και Όπερας & Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Biography

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου είναι διακεκριμένη σκηνοθέτις στον χώρο του θεάτρου και της όπερας. Το 2019 ορίστηκε Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και η θητεία της ανανεώθηκε μέχρι το 2025. Είναι η πρώτη γυναίκα και το νεότερο πρόσωπο σε αυτήν τη θέση. Στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής διεύθυνσής της, το Φεστιβάλ έχει εστιάσει σε διεθνείς συμπαραγωγές και παγκόσμιες πρεμιέρες, καθώς και σε πρωτοποριακές προσεγγίσεις στο Αρχαίο Δράμα, διευρύνοντας το κοινό του και προσελκύοντας τους νεότερους θεατές.
Έχει σκηνοθετήσει πάνω από 25 παραστάσεις θεάτρου και όπερας σε σημαντικούς πολιτιστικούς οργανισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων το Εθνικό Θέατρο, το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου Περμ της Ρωσίας και το Κρατικό Θέατρο του Άουγκσμπουργκ στη Γερμανία.
Για τις σκηνοθεσίες της έχει διακριθεί επανειλημμένως με σημαντικά βραβεία. Τα παραμύθια του Χόφμαν, όπερα που σκηνοθέτησε στο Perm Opera Theatre το 2015, προτάθηκε για 9 βραβεία “Χρυσή Μάσκα”, το σημαντικότερο βραβείο στο ρωσόφωνο θέατρο, μεταξύ των οποίων για τα βραβεία στις κατηγορίες Καλύτερη Παράσταση Όπερας και Καλύτερη Σκηνοθεσία.
Η Ευαγγελάτου είναι σταθερά δραστήρια και στη θεατρική εκπαίδευση με έμφαση στο Αρχαίο Δράμα, ενώ έχει κληθεί να διδάξει σε υψηλού κύρους ιδρύματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Θέατρο κ.ά.).

All sessions by ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ